P. de Jong SEB-lid vanaf het eerste uur

De SEB viert dit jaar het 30 jarig bestaan. P. de Jong B.V. uit Emmen is al lid vanaf het eerste uur. De certificering heeft het ambachtelijk bestratingsbedrijf veel gebracht, zo zegt directeur Fokke de Jong.

P. de Jong B.V. Grond- en Straatwerken bestaat zelf als bedrijf al meer dan 60 jaar en werd in 1962 opgericht door de vader van Fokke de Jong. Bij de oprichting van de SEB op 14 februari 1993 behoorde het bedrijf bij de drie eerste deelnemers. De andere twee bedrijven van het eerste uur bestaan niet meer, maar P. de Jong B.V. is nog steeds springlevend. En met zoon Sander sinds 2007 in het bedrijf lijkt er nog een lange toekomst in het verschiet.

Onderscheidend keurmerk

Voor De Jong was de oprichting van de SEB de ideale gelegenheid om zich op de markt te onderscheiden als bedrijf met een keurmerk. Het was de tijd waarin de Vestigingswet werd afgeschaft. Ineens mocht iedereen met een busje en een hamer zich stratenmaker noemen. Er kwam een hausse aan kleine bedrijfjes. En wie weet dan nog welk bedrijf kwaliteit levert?

Fokke de Jong zelf trad als penningmeester toe tot het eerste officiële bestuur, nadat het tijdelijke oprichtingsbestuur het stokje overdroeg. Dat is hij nog steeds. “Eerst met Jan Voeten als voorzitter. Die werd na een jaar of tien opgevolgd door Jan de Pender die bij HBG vandaan kwam. Na weer ongeveer tien jaar volgde de huidige voorzitter Jan Bijker. Drie Jannen op een rij dus. Waarbij Jan de Pender er voor gezorgd heeft dat de Stichting Bevordering Wegenbouw (nu SOMA-college, red) zijn zetel vond op het Bouw- en Infrapark in Harderwijk.”

Veranderend vak

In de loop der jaren zag De Jong het straatwerk behoorlijk veranderen. Onder meer werden steeds meer arbo-regels ingevoerd en deed het machinaal straten zijn intrede. “Dat laatste zijn wij nooit gaan doen. Wij zijn een ambachtelijk bedrijf met vakmensen die onder de hamer straten. We nemen wel werken aan met machinaal straatwerk, maar dat besteden we dan weer uit aan collega’s.”

Dat dat verantwoord kan, blijkt wel uit het personeelsbestand van P. de Jong B.V.. De meeste personeelsleden zitten er al 30 tot 40 jaar en houden het vol tot hun pensioen. Een oud-uitvoerder is al jaren met pensioen, maar komt toch nog regelmatig helpen. Volgens Fokke de Jong is dat vooral een kwestie van werken met verstand. Op tijd rusten en afwisselen, de juiste hoeveelheid vierkante meters maken en ook de juiste hulpmiddelen gebruiken. “De jongens die er nog zijn, moet je wel koesteren. Vroeger had je in Groningen granieten banden van 2,5 tot 3 meter lang die je met de hand moest plaatsen. Dat was echt beulswerk. Dat bestaat gelukkig niet meer.”

Weer meer bestrating

Waar Fokke de Jong en zijn rechterhand Henk Bos blij mee zijn is dat straatwerk met elementenbestrating weer meer in beeld lijkt te zijn. “We zien nu dat gemeenten vooral in woonwijken terug komen van asfalt en weer overgaan naar elementenbestrating. Daarbij is er ook veel meer kleur dan alleen maar de grijze woonstraten van vroeger. Met elementenbestrating zijn wegversmallingen, asverspringingen, zogenaamde punaises en verhoogde kruisingsvlakken ook veel beter te maken. Het gaat langer mee en is het ook sneller en beter te herstellen dan asfalt. Als je asfalt moet herstellen moet je dure machines laten komen; voor bestrating hoeft dat niet” zegt Henk Bos.

De Jong ziet een goede toekomst voor zijn ambachtelijke bedrijf. “Ik ben zelf begonnen in 77. Toen hadden we 40 tot 45 man in dienst. Dat piekte tot 60. Nu zijn het er constant zo’n 15 tot 20. Dat zijn allemaal goede vaklieden. Die bijvoorbeeld weten dat er aan oude straatstenen een arme en een rijke kant zit en hoe je die dan legt. Aan die ambachtelijke kwaliteit blijft behoefte. We doen veel kleinschalig werk, met hoge kwaliteit. We doen bijvoorbeeld alle herstelwerkzaamheden voor Waterleidingbedrijf Drenthe. Dat is soms één melding per week, maar soms ook veel meer. Al die reparaties moeten onder SEB-certificering worden uitgevoerd. Dan moet je flexibel zijn en ambachtelijk.”

Kwaliteit

Zo doet het bedrijf ook veel voor de Gemeente Emmen, die eveneens SEB-certificering vraagt van ingeschakelde bestratingsbedrijven. “We zien dat steeds meer gemeenten daar om vragen”, zegt Henk Bos. “Gemeenten verliezen binnen hun eigen organisatie steeds meer kennis van straatwerk en dan is de SEB-certificering een goede garantstelling van de kwaliteitseisen. Als je het door een SEB-erkend bedrijf laat doen, weet je zeker dat het goed gaat.”

P. de Jong B.V. heeft net weer een reguliere jaarlijkse SEB-audit achter de rug. “We zijn weer met vlag en wimpel geslaagd. De opdrachtgever van dit schoolplein was ook heel blij met die onafhankelijke beoordeling.” Betekent dat dan dat het ambachtelijke bedrijf met zestig jaar ervaring niets meer hoeft te leren? “De SEB-audit houdt je scherp. En er blijven altijd leerpunten. Zoals bijvoorbeeld het knipwerk, dat de auditor op sommige plekken wat te klein vond. Dat neem je dan als aandachtspunt mee naar de volgende toolbox-meeting. Het is goed dat iemand anders over je schouder meekijkt naar je werk”, concludeert De Jong.