Klink-Nijland – deelnemer SEB – viert jubileum met Stratenmakerslied

(luister het nu, klik hier!)

 

Een heus stratenmakerslied bestond er nog niet. Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van het bedrijf, wist Klink-Nijland GWW uit Raalte de band Doppen’s Textiel enthousiast te maken om dat lied alsnog te maken. En met succes, want Het Stratenmakerslied wordt volop gedraaid door piratenzenders en TV Oranje. Het is – met clip – ook te vinden op Youtube.

 

Met het lied willen eigenaren Herman Nijland en Roland Koerhuis van Klink-Nijland GWW het stratenmaker-vak positief onder de aandacht brengen, vooral in Oost- en Noord-Nederland. En uiteraard ook graag het eigen bedrijf promoten. Dat laatste komt vooral tot uiting in de clip, waarin het personeel en de werkzaamheden van Klink-Nijland een hoofdrol spelen. Nijland en Koerhuis hopen zo weer jongeren enthousiast te maken voor het vak van stratenmaken.

 

“Het idee hiervoor kwam van onze pr-man Gerben Derks, die alles voor ons regelt in de aanloop naar de viering van het jubileum. Het lied is geschreven door bassist Jan Doppen van de band Doppen’s Textiel. Jan Doppen zit ook in de organisatie van Ribs & Blues hier in Raalte, waarvan wij hoofdsponsor zijn”, vertelt Herman Nijland.

 

De bassist nam de tekst door met de mensen van Klink-Nijland, zodat die inhoudelijk ook helemaal zou kloppen. En op een vrijdagavond en zaterdag werd de clip opgenomen, waarvoor het personeel van Klink-Nijland enthousiast kwam opdraven.

 

Nieuwe mensen werven

 

Het was niet voor niets dat SEB deelnemer Klink-Nijland besloot om op deze manier het stratenmakervak te promoten onder jongeren in de regio. Want er is in het vak een groeiend tekort aan mensen. “De handjes zijn er op zich wel, maar handjes die ook na kunnen denken en zelfstandig kunnen werken en die zien wat er nodig is, zijn heel moeilijk te vinden. Die houden het ook langer vol, en worden op den duur ook vaak uitvoerder. Het is ons de laatste vijf jaar nog goed gelukt om mensen te vinden. We hebben ook weinig verloop. Veel mensen werken al 20 jaar of langer bij ons. Maar het is wel nodig om nieuwe mensen enthousiast te maken”, zegt Nijland. Die dat gelijk ook wel weer relativeert. “Dat is ook al 40 jaar zo in dit vak.”

 

Het betekent in ieder geval ook dat het bedrijf zuinig is op de mensen die er werken. “Het is best lastig om mensen in dit vak hun pensioen te laten halen. Als mensen ouder worden moet je gaan kijken waar je ze in kunt zetten. Bijvoorbeeld bij een kraan. Of als uitvoerder, maar niet iedereen is geschikt om een ploeg te leiden. Dat is passen en meten.”

 

Oliedruk of bloeddruk

 

Eén uitspraak haalt Nijland daar graag bij aan: “Wat je met oliedruk kunt doen, moet je niet met bloeddruk doen. 20 jaar geleden hadden we twee shovels, nu hebben we er ongeveer 15.” 

Daarbij heeft inmiddels ook elektrisch gereedschap zijn intrede gedaan. “Dat is mooi, maar het is niet altijd de oplossing. Zo werken de mensen liever niet met de elektrische bandenzaag want die is 2 kilo zwaarder door de accu.” Voordat alle machines elektrisch zijn, zal ook nog wel even duren. “Van de triplaten zijn er twee van de twaalf elektrisch. Dat zijn de lichte machines; de zware trilplaten zijn er nog niet elektrisch. En een elektrische knikmops is goed inzetbaar als je met één ploeg werkt, maar als je drie ploegen aan het werk moet houden kom je accu te kort. Ook het opladen is vaak best nog wel lastig.”

Ondanks die kanttekeningen gaat het bedrijf wel mee in de nieuwe ontwikkelingen. Koerhuis: “Bestekken vragen steeds vaker om emissievrij werken. We kunnen dat soort werken doen met onze machines. De markt vraagt daar om.”

 

Ecolegger

 

Koerhuis en Nijland kijken dan het liefst met nuchter boerenverstand naar het werk en de manier waarop dat het beste kan gebeuren en kijken ook liever naar mensen dan naar machines. Mechanisch straten bijvoorbeeld is mooi, maar wil dat uit kunnen dan moet je wel een dubbele productie draaien. Voor de mensen die er naast lopen is dat hard werken. 

Waar ze wel mee voorop lopen is het gebruik van de Straatmaat Ecolegger. Deze zelfrijdende legmachine heeft niet alleen een volledig elektrische aandrijving, maar ook zonnepanelen en een accupakket voor de eigen energievoorziening. De Ecolegger heeft een vast frame met losse kopschotten voor een werkbreedte tot 400 centimeter en kan per halve meter worden verbreed tot zes meter.

 

Mensen opleiden

 

Wat Koerhuis en Nijland heel belangrijk vinden is het opleiden van mensen. Als SEB-deelnemer tekenen ze voor kwaliteit van het straatwerk en daar hoort ook bij dat stratenmakers gediplomeerd zijn. In het verleden verzorgden ze daarvoor hun eigen opleidingen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het bedrijf was destijds ook het eerste erkende leerbedrijf in Nederland en won al eens de prijs voor beste leerbedrijf in Bouw & Infra en waren zij tweede over alle leerbedrijven in Nederland. Ook nu nog volgen diverse personeelsleden een opleiding. “Maar mensen die nu binnen komen laten we eerst een of twee jaar werken. Als ze zeker weten dat ze door willen gaan in dit vak, vragen ze dan vanzelf om een opleiding.”

 

Volledig GWW-bedrijf

 

Klink-Nijland is 25 jaar geleden als bestratingsbedrijf opgericht door Herman Klink en Herman Nijland. Ze begonnen met een klus in Oost-Duitsland, die uitgevoerd werd in de bouwvak. Al snel daarna kwamen de grotere klussen en groeide het bedrijf door naar 50 en zelfs 80 man personeel. In 2008 maakte het bedrijf de stap naar het zelf aannemen van werken, in plaats van onderaannemer. Omdat aannemers het bedrijf toen gingen zien als concurrent, ontwikkelde het zich door naar een volledig GWW-bedrijf in 2010. Ook voor de spreiding van het werk, bijvoorbeeld vanwege vorst, was dat een logische stap. Het bedrijf werkt in een straal van een uur reistijd rondom Raalte en heeft kleine nevenvestigingen in Enschede en in Dronten. 

SEB deelnemer Klink-Nijland vierde het 25-jarig bestaan begin maart met een open dag, een officieel deel en een feestavond voor het personeel.