‘Kwaliteit zoals je het in je eigen achtertuin zou willen’

Van Pijkeren BV uit Nunspeet is deelnemer geworden van de SEB Erkenningsregeling voor het Bestratingsbedrijf! Het bedrijf merkt dat opdrachtgevers vaker vragen naar een kwaliteitskeurmerk. Deelname aan de SEB Erkenningsregeling lag het meest voor de hand om daaraan praktisch te voldoen.

Van Pijkeren is een echt bestratingsbedrijf. Het werd 30 jaar geleden opgericht door Everhard van Pijkeren. Dit jaar is zoon Lugo van Pijkeren in het bedrijf gestapt. Hij heeft een uitvoerdersdiploma en is tevens machinist. “Daarom doen we er nu ook wel rioleringswerk bij als dat zo uitkomt. Maar we nemen vooral aan op straatwerk. We hebben eigen kranen, zowel groot als klein, maar de grote zitten voornamelijk in de verhuur”, vertelt Lugo.

Het werk dat Van Pijkeren uitvoert is heel divers, van wegenbouw tot herinrichting van woonwijken en bestrating rondom bedrijfshallen. Het werk ligt vooral binnen een uur rij-afstand van Nunspeet. “Kwaliteit staat daarbij altijd voorop. Dat is je naam! Dat doe je vooral met vakmensen op je project en door er regelmatig op te controleren. Als er iets niet goed gaat, bespreken we dat met elkaar. We hebben een mooi clubje. Met zeven mensen en soms wat ZZP’ers er bij zijn we niet groot maar wel goed. We proberen ook wel leerlingen te krijgen, maar dat valt niet mee. Ik heb contacten met onder meer het SOMA College, maar de meeste leerlingen die daar komen hebben al een werkgever. En die legt ze behoorlijk in de watten tegenwoordig.”

Mechanisch bestraten

Van Pijkeren is zelf overigens ook erg zuinig op zijn mensen. “Waar het kan bestraten we machinaal. Het wordt ook min of meer van je verwacht dat je je personeel zo veel mogelijk ontlast. Mijn vader en ik runnen het bedrijf samen, maar zonder die jongens zou dat alleen maar droog brood opleveren.”

Het bedrijf heeft een mooi machinepark ter beschikking. “Dat plaatje is wel compleet. We zijn niet zo van het misgrijpen”, geeft Lugo aan. Voor mechanisch bestraten met de kranen gebruikt Van Pijkeren Hunklinger klemmen. Daarnaast beschikt het bedrijf over onder meer een Nimatech bandensteller, waarmee ook tegels gelegd kunnen worden, en een Tigerstone stratenlegger. “Dat is een superding. Voor iemand die in hart en nieren stratenmaker is, is dat niet altijd leuk. Er is altijd wel handwerk bij, maar soms heb je grote klussen waar je veel meters mechanisch kunt leggen. Dat is een beetje eentonig.”

Ondertussen heeft Van Pijkeren ook een elektrische shovel aangeschaft. “Die bevalt prima. We kunnen ons er goed mee redden. Bij het verrichten van hand- en spandiensten kunnen we er een hele dag mee werken, maar je kunt er niet een hele dag met de klem mee werken. Opladen doen we vaak bij onze eigen bedrijfshal. We beschikken over een BE-trekker met oplegger. Het betekent wel dat je de shovel elke keer moet transporteren. We gaan mee in de ontwikkeling, maar als klein bedrijf is dat best wel lastig. Maar we merken dat het steeds vaker wordt gevraagd. Gemeente Harderwijk bijvoorbeeld zet volop in op duurzaamheid.”

Keurmerk

Wat opdrachtgevers ook steeds vaker vragen, is een kwaliteitskeurmerk. “Dat kwam al vaker ter sprake, maar toen we in Hilversum een werk deden voor Reimert Almere vroeg die ons of we hierin mee wilden gaan. In het verleden was mijn vader ook SEB-deelnemer geweest, maar toen werd het eigenlijk nog nooit gevraagd. Nu hebben we dat deelnemerschap hernieuwd.”

Heel veel aanpassingen of veranderingen vergde dat niet van het bedrijf. Van Pijkeren werkte al met vakmensen en had de bedrijfsprocessen op orde. De audit van geleverd werk leverde ook geen verrassingen op. “Het is altijd goed dat iemand van buiten kijkt hoe je te werk gaat. Die kan iets inbrengen wat je zelf niet ziet. Maar voor ons leverde het geen verbeterpunten op. Het was vooral een bevestiging dat we op de goede weg zitten.”

“Zo’n keurmerk helpt om je kwaliteit zichtbaar te maken. Maar je moet opdrachtgevers uiteindelijk vooral overtuigen door mooi werk te leveren. Je moet het zo maken als je het zelf in je achtertuin zou willen hebben.”

Lugo ziet de toekomst van het bestratingsbedrijf positief tegemoet. “Het vak zal ongetwijfeld veranderen. We wachten de innovaties wel af. Maar het blijft zeker bestaan. Veranderingen zijn bijvoorbeeld dat er meer ruimte komt voor groen en gras en dat de inrichting landelijker wordt. Maar je ziet ook juist een keuze voor mooie elementenverharding vanwege uitstraling en kwaliteit, in plaats van alleen maar functionele bestrating of asfalt. En je ziet nieuwe ontwikkelingen zoals waterdoorlatende bestrating, waar we recent in Harderwijk nog mee gewerkt hebben.”